Valerie aan het woord

Wat dacht je toen je net aan kwam in Nederland? 
Ik dacht dat het makkelijker zou zijn dan het eigenlijk was. Ik probeerde het. Toen ik hier kwam was het anders. Ik had nog niks van Nederland gezien. Ik kwam uit Californië. Ik ben een keer in Nederland geweest toen ik drie jaar was, maar dat herinnerde ik me niet. Mijn grammatica is ook nu echt nog niet goed.

Hoe was het om voor het eerst naar school te gaan?
Op de ISK was ik echt verbaasd. Ik wist niet dat er allemaal andere buitenlandse leerlingen zouden zijn. Ik dacht alleen maar aan Nederlanders toen ik aankwam in Nederland. De klassen zijn echt minder groot dan ik ben gewend in Amerika. Het tweede jaar werd erg leuk met mijn klasgenoten, maar het bleef toch een beetje moeilijk.

Het is niet fijn om een probleem te hebben, maar op ISK hadden we het samen en was ik minder alleen.

Hoe is het om na de ISK te starten op een nieuwe school in Arnhem?
Ik was eerst in de war op de nieuwe school. Op de ISK ben ik gewend om van allerlei landen problemen te horen. Het was ook makkelijker om vrienden te maken want we moesten allemaal alles nog leren. Allemaal hadden we ons eigen problemen. Het is niet fijn om een probleem te hebben, maar we hadden het wel samen zodat we niet alleen waren.
Dat is anders nu.

Eerst was ik dus echt in de war in het gebouw. Ik kon de lokalen niet vinden. Ik begreep niet welke boeken ik mee moest nemen. Alle andere mensen zijn Nederlanders op deze school, er zijn weinig mensen van andere landen. Wanneer ik in de gang ben op mijn nieuwe school en er praat iemand Nederlands, dan denk ik dat het iemand uit mijn klas is maar dat is dan niet zo want iedereen praat gewoon Nederlands. Het is moeilijk om vrienden te maken. Op de ISK zijn er allemaal immigranten, ze zijn allemaal geïnteresseerd in elkaar. Ze zijn nu wel geïnteresseerd in mij en ik ben wel geïnteresseerd hoe ze zijn en hoe hun leven is, maar ik kan niet praten over de verschillen van hun afkomst omdat ze hier allemaal geboren zijn.

Voor mijn gevoel lijken alle mensen echt op elkaar. Er zijn sommigen die naar voetbal gaan, de helft gaat elke dag met de fiets naar school en ze eten vaak hetzelfde. Dat was anders op de ISK. In Californië was dat ook anders. Ik woonde daar dichtbij de grens van Mexico en heb op verschillende scholen gezeten. Het waren publieke scholen met veel verschillende mensen en daar heb ik goede herinneringen aan.

Hoe leer jij nieuwe woorden?
Het komt vaak goed als ik het vertaal met Google Translate in het Engels. Daarna probeer ik het in een zin te zetten en dan is het makkelijk. Soms kan ik een woord wel tien keer vertalen en nog niet begrijpen. Dan probeer ik met de context van de zin te begrijpen wat er staat om er iets van te maken.

Wat is de beste en slechtste tip die je hebt gekregen tijdens jouw start in Nederland?
Een van de beste tips was om op tijd bij de bus te komen. 10 minuutjes eerder zijn, is echt nodig. En de slechtste tip ging denk ik over Corona. Toen ik aankwam op Schiphol vertelde iemand die daar zat te wachten dat we ons geen zorgen hoefde te maken over Corona, dat we er niet ziek van zouden worden. Dat vond ik een hele rare tip.

De beste tip die ik kreeg, gaat over de bus. Iemand zei dat ik er altijd tien minuutjes eerder moet gaan staan. Anders kom je nergens op tijd. Op tijd komen, is hier écht belangrijk.

Wat ga je verder nog doen vandaag?
Ik ga mijn moeder helpen met schoonmaken. Ik was vandaag op tijd thuis omdat we een week hadden met workshops op school. Ik heb een graffitiworkshop gedaan. Mijn moeder vond dat schokkend maar ook wel grappig. Ze vroeg aan me; “Are they teaching vandalism at school?” We hebben er samen om gelachen.

Hoe kunnen we je helpen?

Stel hieronder je vraag en dan reageren we zo snel mogelijk.