Milka aan het woord

Milka kwam in 2017 in Nederland. Zij bouwt nu verder aan haar toekomst op het VMBO. Milka deelt graag met jou hoe zij de start in Nederland heeft ervaren.

Wat dacht je toen je net aan kwam in Nederland? 
Ik vond het spannend en ik vond het eerst helemaal niet leuk. Toen ik weer naar school mocht gaan, werd het leuker. Het ging ook steeds beter worden. Als je op school bent, leer je nieuwe mensen kennen. Ik herinner me verder het begin in Nederland niet zo goed.

Hoe was het om voor het eerst naar school te gaan?
Na twee maanden kwam ik op een basisschool in Duiven en daarna heb ik nog op de ISK gezeten voordat ik naar het VMBO ging. De eerste keer op een Nederlandse school was leuk en niet leuk tegelijk. Ik kende geen mensen of de taal. Ik wist ook niet hoe de Nederlandse kinderen om gaan met anderen. Daarnaast wist ik ook niet hoe ik het beste met anderen moest communiceren. Ik kan Arabisch dus soms vertaalde klasgenoten iets. De docent en anderen waren lief en hielpen mij. Ze waren anders dan de mensen in mijn eigen land.

Ik wist ook niet hoe de Nederlandse kinderen met anderen om gaan.

Hoe leer jij nieuwe woorden?
Ik wil graag woorden leren en met Nederlandse mensen spreken en omgaan en dan leer ik.  Dat deed ik vaker vroeger maar nu niet echt. Met Corona is het contact ook anders. Ik ben 16 dus ik kan meer woorden onthouden. Ik leer 5 tot 10 woorden per dag. Op school kom ik ook mensen tegen die iets uitleggen. Om dat niet te vergeten, ga ik het heel vaak herhalen en schrijven. Je gaat denk ik meer onthouden als je het gaat schrijven.  Ik probeer ook moeilijke woorden te gebruiken die hetzelfde betekenen. Dan weet ik bijvoorbeeld een woord op een laag niveau en het nieuwe woord op een hoger niveau. De woorden betekenen hetzelfde maar ze zijn wel moeilijker en zo leer ik steeds meer.

Wat is de beste en slechtste tip die je hebt gekregen tijdens jouw start in Nederland?
Veel Nederlandse films kijken. Dat was echt een goede tip. Het is gewoon leuk als mensen praten. Ik kijk veel naar het Jeugdjournaal en op NPO 1 afleveringen die voorbij komen en die ik leuk vindt. Een andere goede tip is veel liedjes luisteren. Ik luister naar veel soorten muziekjes. Ik krijg geen slechte tips. De tips die ik nu krijg, zijn van docenten. Zij hebben meer ervaring met andere kinderen, zij weten sowieso wat goed is en daar ga ik op vertrouwen.

De tips die ik nu krijg, zijn van docenten. Zij hebben meer ervaring met andere kinderen, zij weten sowieso wat goed is en daar ga ik op vertrouwen.

Wat ga je verder nog doen vandaag?
Ik ga nu even slapen en dan weer aan het werk voor school.  Ik heb een drukke klas dus ik probeer nog veel in de avond te herhalen

Geef een reactie

Hoe kunnen we je helpen?

Stel hieronder je vraag en dan reageren we zo snel mogelijk.